Društvo diabetikov tipa 1 Slovenije »HbA1c«  je v začetku septembra pripravilo dvodnevni pohodna Krnska jezera in Krn. Priljubljeno pohodniško turo iz lepene, mimo Krnskih jezer proti Krnu smo zastavili kot planinski izlet, kjer bomo potrdili našo telesno pripravljenost, predvsem pa uživali v lepotah Julijcev in dobri družbi prijateljev in znancev. Pohod smo izvedli z dodatnim spremstvom gorskega vodnika. Skupino sedemnajstih pohodnikov je tako vodila trojica vodij, kar nam je omogočilo, da smo se lahko prilagajali različni fizični pripravljenosti udeležencev. Tako kot je omenila ena izmed udeležen pohoda, pa se je zopet izkazalo naše tovarištvo, medsebojna pozornost, skrb in pomoč.

Pohod je predstavljal svojevrstno priložnost za spoznavanje in pridobivanje izkušenj, kako se naše telo odziva na intenzivnejše in predvsem dolgotrajnejše fizične aktivnosti. Vsak pri sebi, ob opazovanju drugih in izmenjavi izkušenj smo opazovali gibanje krvnega sladkorja tekom dneva, ki je v tovrstnih okoliščinah bistveno drugačno od našega vsakdanjika. Z medsebojno pozornostjo in v tovariškem duhu smo si redno skupaj merili krvni sladkor, drug drugega opozarjali na morebitne hipoglikemije in se spodbujali v sicer redkih trenutkih utrujenosti na dolgi poti. Zastavljeni cilj smo brez težav dosegli. Brezmejni razgled z vrha pa nas je navdal z navdušenjem in idejami za nove planinske podvige.
Soočili smo se tudi z neljubimi nočnimi težavami s hipoglikemijo, ki pa smo jih skupinsko obvladali in razrešili. Vsekakor nam ti dogodki niso pokvarili dobrega razpoloženjema, še manj vzeli volje in poguma za nadaljnje športne aktivnosti. Še enkrat znova pa so nas spomnili, da moramo biti nanje pripravljeni in da nas ne smejo presenetiti. S seboj zato nosimo sete glukagona, sladke sokove in pijače, sadne rezine, glukozne gele in tablete.
Pohod je poleg lepega doživetja naših gora za vse udeležence tako predstavljal tudi izjemno poučno izkušnjo. V celoti smo dosegli zastavljene cilje: narediti nekaj koristnega za svoje zdravje, se družiti v prijetni družbi in ob tem pridobivati tudi nova znanja in izkušnje za življenje z diabetesom.

 

Dodatne informacije