Z Društvom diabetikov tipa 1 smo se odpravili na izobraževalni vikend, ki je tokrat potekal v Biotermah Mala Nedelja. Tam smo bili med 16. In 18. majem.

V petek smo iz Ljubljane krenili v precej kislem vremenu, ki se je na poti proti Prlekiji izboljševalo in nam risalo nasmeške na ustnice…

ko pa smo prispeli, smo ugotovili, da smo s seboj pripeljali tudi dež. Ti šment… ampak okolica je še v slabem vremenu izgledala čudovito.
Po nastanitvi v ličnih hotelskih sobicah smo se zbrali v tretjem nadstropju. Tam smo pričeli s predstavitvijo sponzorja A. Menarini, ki mu je sledilo je zanimivo predavanje dr. Karin Kanc. Predavanje je bilo interaktivno in niti malo podobno klasičnemu, saj smo s pomočjo daljincev anonimno odgovarjali na vprašanja v zvezi z vsakodnevnimi izzivi, ki jih s seboj prinaša diabetes. Rezultati so bili zelo zanimivi ter vredni nadaljne diskusije, zelo fajn pa je bilo videti, da tiste cifre na glukometru za nikogar ne pomenijo konec sveta. Predavanje smo zaradi predhodnih tehničnih težav morali predčasno zaključiti, saj nas je v pritličju že čakala večerja, na katero so tudi glasno opozarjali naši želodčki. Po večerji  je sledilo večerno druženje, kjer smo delili svoje bolj ali manj zanimive (tudi smešne) prigode v zvezi z diabetesom, izkušnje, mnenja…

V soboto smo po zajtrku začeli s predavanjem o paradontalni bolezni, ki nam ga je pripravil zobozdravnik Matej Praprotnik. Ker je bila tema zanimiva in predavatelj odličen, smo ga dobesedno zasuli z vprašanji o ustni higieni in zdravju zob ter predavanje podaljšali skoraj za eno uro. Sledila je predstavitev Med Trust-a.
Zatem je prišlo na vrsto predavanje o pravicah v obveznem zdravstvenem zavarovanju, ki ga je pripravila Alenka Franko Hren. Med predstavitvijo smo veliko izvedeli in dobili odgovore na naša vprašanja.
Čakala nas je še predstavitev sponzorja Bauerfeind, nato pa prosto popoldne, ki smo ga izkoristili vsak na svoj način. Nekateri so po obilnem kosilu obnemogli in po dolgem modrovanju sklenili, da kratka siesta ne more škodovati (kar te ne ubije… khm). Bolj aktivni so jo mahnili s kolesi oz. peš na izlet po bližnjih gričih polnih cvetoče akacije ali pa so popoldan preživeli na bazenu v družbi termalne vode in sonca (ki je sklenilo, da se bo vendarle pokazalo izza oblakov). Po večerji smo se zbrali na terasi hotelskega bara in se podružili ob kozarčku pijače.

V nedeljo smo krenili na ogled oljarne Belšak, kjer nam je lastnica predstavila postopek stiskanja bučnega olja. Pokazala nam je stiskalnico in pripravila pokušino različnih olj, bučnih semen in bučnega namaza. Njam.
Po ogledu oljarne smo se obloženi z dobrotami odpravili v hotel, kjer je sledilo še sklepno dejanje - delavnica kundalini joge. Nekateri so se skupinskem razgibavanju na hotelski strehi izognili in odšli bodisi na plavanje, prevzeli funkcijo fotoreporterja ali pa po nekajminutnem premisleku ugotovili, da taka vrsta poduhovljenosti ni primerna zanje in sklenili, da bodo iskali ravnovesje pri ogledu hokejske tekme. (ha?)
Tako se je organiziran del vikenda počasi prevesil h koncu. Po kosilu se je nekaj udeležencev hitro odpravilo domov po opravkih, drugi pa smo še ostali na kopanju do poznega popoldneva in se spočiti ter polni energije vrnili domov.

To je bil eden mojih prvih športno-izobraževalnih vikendov in lahko povem, da mi je bilo super. Malo predavanj, odlična hrana Smile, nekaj uživanja v bazenu, druženje z ostalimi člani (sem že omenil, da je bila hrana odlična?). Super kombinacija, da se spočiješ in napolniš baterije, zraven pa še pridobiš nekaj splošnega znanja. Z  veseljem se bom udeležil tudi prihodnjih dejavnosti društva.
Gregor Lipoglavšek (v sodelovanju z Matejo Humar). Smile

 

Dodatne informacije