Društvo diabetikov tipa 1 Slovenije je v letošnjem letu pričelo aktivneje navezovati stike z diabetiki s sosednje Hrvaške.

Po obisku prijateljev iz zagrebškega društva diabetikov in predstavnika hrvaške zveze društev diabetikov na občnem zobru v Laškem se je predsednica Društva diabetikov tipa 1 Slovenije, Eva Bolčič, odzvala povabilu v Zagreb na dogodek ob zaključku kolesarske dirke po Hrvaški v nedeljo, 26.4.2015.

Med 22. in 26. aprilom 2015 je potekala mednarodna kolesarska dirka Tour of Croatia, na kateri je sodelovala tudi profesionalna ekipa kolesarjev diabetikov Team Novo Nordisk. Ob zaključku dirke so hrvaška zveza društev diabetikov (Hrvatski savez dijabetičkih udruga), zagrebško društvo diabetikov, Novo Nordisk in veleposlaništvo Kraljevine Danske v Republiki Hrvaški pripravili aktivnosti zdravstvene preventive in osveščanja o sladkorni bolezni in ostalih kroničnih nenalezljivih boleznih ter promocije zdravega načina življenja in redne telesne vadbe. Člani društva so se s kolesi odpravili na zaključno prireditev in navdušeno pozdravili kolesarje ob prihodu na cilj. Na osrednjem prizorišču v središču Zagreba  so ostali organizatorji na skupnem razstavnem prostoru promovirali zdrav način življenja, osveščali o sladkorni bolezni in izvajali brezplačne meritve krvnega sladkorja.


Dosedanji pozitivni vtisi in nova prijateljstva in poznanstva potrjujejo pravilnost odločitve, da se bolj aktivno povezujemo tudi v širšem regionalnem prostoru. Tovrstne povezave namreč omogočajo vzajemno in medsebojno izmenjavo informacij s področja zdravljenja sladkorne bolezni, vpogled,  spoznavanje in prenašanje dobrih praks pri delovanju društev, ne nazadnje pa tudi priložnosti za organizacijo skupnih dogodkov.

Dodatne informacije