Skupina ''Tasladki'' se je oblikovala na podlagi želje, da bi se mladi, ki živijo s sladkorno boleznijo tipa 1 lažje spoznali in družili.

Ob tem bi si nudili podporo in si izmenjevali informacije o vsakodnevnih izzivih in težavah življenja mladostnikov s kronično boleznijo. Skupina se je konec leta 2014 oblikovala na socialnem omrežju facebook in nato organizirala tudi svoje prvo druženje. Od samega začetka skupini nudi podporo Društvo diabetikov tipa 1 »HbA1c«, katerega člani so tudi nekateri udeleženci na dogodkih ''Tasladkih''.

Svoj prvi večji dogodek smo ''Tasladki'' organizirali na vikend 9.-10. maja, ko smo se odpravili na taborniško kočo na Sv. Joštu pri Kranju. Naš rekreativno, izobraževalno in družabno obarvan vikend se je začel v soboto dopoldne, ko smo se pogumno peš povzpeli do koče. Medtem, ko so bili nekateri zadolženi za prevoz hrane in ostale opreme. Ker je bil vikend na koči taborniško obarvan, smo vso hrano skuhali in pripravili skupaj ter s skupnimi močmi (in s pomočjo prenosne tehtnice) računali vsebnost OH v obrokih. To nam je včasih bolj, drugič manj uspelo :)

V soboto smo si po prihodu do koče pripravili piknik, ob katerem smo poklepetali o dveh temah, in sicer smo primerjali svoje izkušnje s pitjem alkohola in obvladovanjem nivoja sladkorja v krvi ter se pogovorili o naših izkušnjah z različnimi modeli inzulinskih črpalk ter senzorji glukoze v krvi. Večer smo zaključili z druženjem ob taborniškem ognju, ob katerem smo prav tako načeli pogovor o marsikateri temi povezani s

Medtem ko je bila sobota bolj družabno obarvana, je bilo v nedeljo večji del program namenjen delavnicam. Na taborniški koči sta se nam tako pridružila sestra edukatorka- ga Muhič in diabetolog iz bližnjega Kranja –g.Kristanc. Delavnico je prva izvedla sestra edukatorica o kateri smo se lahko pogovorili o naših izkušnjah s potovanjem s sladkorno boleznijo, nato pa je nadaljeval g. Kristanc, ki nam je predstavil novo črpalko Medtronic Minimed 640G in osvežil naše znanje o hipoglikemiji in ketoacidozi. Vse delavnice so bile izvedene v obliki okrogle mize, kjer smo lahko sodelovali s svojimi mnenji, in izkušnjami ter smo brez težav dobili odgovore na vsa naša vprašanja. Ker nas je dvourno sedenje ob delavnicah utrudilo, smo se nato povzpeli še na vrh Sv Jošta in se tako pred kosilom še malce razgibali. Zatem smo demonstrirali še uporabo glukagona v primeru hude hipoglikemije s pomočjo testnih setov za glukagon, ki nam jih je priskrbelo društvo Hba1c. Uporabo setov smo pokazali našim najbližjim, ki jih bodo morali znati uporabiti na nas, če bi zaradi prenizkega sladkorja kdaj padli v nezavest. Pohvaliti moramo dva podporna člana, ki živita s sladkorno boleznijo tipa 3, saj sta se uporabe setov zelo hitro naučila. Ob koncu vikenda smo analizirali še vrednosti krvnega sladkorja, ki smo jih imeli tekom vikenda in podelili manjšo nagrado za najbolj pridno ''sladkorčico'' oz. ''sladkorčka'' :)

V prihodnje vabimo vse osebe s sladkorno boleznijo tipa 1 in tudi tiste brez (ne diskriminiramo), da se podružijo z nami in se imajo fajn. Baje, da ne grizemo. :)

Dodatne informacije