Predstavitev

 Pisalo se je leto 2003. Bilo je v najlepšem letnem času, pozno pomladi, ko se je skupina diabetikov tipa 1, lepše rečeno mladih »sladkorčkov«, odločila, da se ne bodo dobivali samo na »kofetkih«, da se ne bodo športnih aktivnosti udeleževali samo individualno, ampak bodo za družabna srečanja poskrbeli drugače. In kaj je lepšega kot združiti prijetno s koristnim? In kje je to najlažje? Se ve – pri skupnih športnih aktivnostih, ki nimajo samo blagodejnega učinka na nivo krvnega sladkorja in ne pomenijo le vzdrževanja dobre telesne kondicije, ampak pomenijo tudi druženje in posledično izmenjavo izkušenj. In kako najlažje organizirati takšna srečanja in prepričati »sotrpine« da ti sledijo? Z ustanovitvijo društva. In tako se je »rodilo« Društvo diabetikov tipa 1 Slovenije oz. krajše Društvo HbA1c.

Po začetnih, predvsem organizacijskih težavah, društvo že peto leto zapovrstjo zelo uspešno deluje, kar potrjuje naraščanje števila njegovih članov. Poleg tradicionalnega športno izobraževalnega podaljšanega vikenda, ki je namenjen različnim oblikam športnih aktivnosti, pripravam na telesno aktivnost, izobraževanju o novostih pri vodenju diabetesa, preprečevanju zapletov, predstavitvah novih merilcev krvnega sladkorja ali insulinskih črpalk, društvo v svoj letni plan aktivnosti uvršča tudi enodnevne izlete. Izleti so največkrat organizirani pohodi po slovenskih vrhovih kot so Velika Planina, Boč, Okrešelj, dostopni in primerni za vsakogar, ki se želi družiti, navezati nove stike, izmenjati »sladke izkušnje« in narediti nekaj zase. Da bi v društvu poskrbeli tudi za člane, ki jim pohodništvo ni med priljubljenimi aktivnostmi, je bilo v preteklih letih med drugim organizirano tudi kolesarjenje po rudniku Mežica, veslanje po solinah in smučanje, ki ga ponavadi združimo z občnim zborom. Na koledarju aktivnosti ne manjka niti piknik z zdravniki, kjer je organizirano tekmovanje v ekipnih športih, kot so košarka, odbojka in badminton, pa tudi rekvizitov za tenis in namizni tenis ta dan ne pogrešamo. Tovrstne piknike vedno zaključimo z zdravo in okusno hrano, dobro glasbo, od plesa bolečimi nogami, nasmejani in prijetno utrujeni. Člani društva se udeležujejo tudi drugih rekreativnih prireditev, kot sta kolesarska vzpona Maraton Franja in Juriš na Vršič, pa pohoda od Litije do Čateža in Merčunov pohod na Storžič, ki so prav tako stalnica v planu aktivnosti Društva HbA1c. Za tiste, ki niso pretirani športni navdušenci in se raje udeležijo izleta z namenom, da uživajo v vožnji, druženju s kolegi, pogovorih in ogledih znamenitosti kraja, smo v društvu v preteklem letu organizirali dvodnevni izlet v bavarsko prestolnico München z obiskom tradicionalne prireditve Oktoberfest in ogledom Mozartovega mesta Salzburg. K udeležbi pri društvenih aktivnostih so poleg naših članov vedno vabljeni tudi njihovi družinski člani.

Polni elana smo novim izzivom stopili naproti tudi v letu 2008 in prepričani smo, da nam bo tudi letos uspelo realizirati vse načrtovane aktivnosti.

Zavedamo se, da je za dobro urejenost sladkorne bolezni, poleg sodelovanja sladkornega bolnika in diabetologa, potrebno skrbeti za redne meritve krvnega sladkorja, za uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnost. Kvaliteta življenja sladkornega bolnika je odvisna od vsakega posameznika, saj lahko za svoje zdravje in počutje sami naredimo največ.

V Društvu HbA1c se trudimo, da smo svojim članom, z organizacijo strokovnih izobraževanj in z izmenjavo izkušenj, v oporo pri vodenju in obvladovanju sladkorne bolezni, saj se zavedamo, da smo skupaj močnejši.


V organe DD tipa 1 Slovenije so bili na Občnem zboru dne, 13.3.2016 izvoljeni naslednji člani:

PREDSEDNIK DRUŠTVA:
Roman Tajnšek

PODPREDSEDNICA DRUŠTVA:
Alja Verbič

IZVRŠNI ODBOR:    Andrej Švajger, Jaša Vrečko, Alojz Rudolf, Jernej Lipovž Ančik, Boštjan Vranc, Boštjan Korošec in Ksenija Ilich

NADZORNI ODBOR:    Špela Bambič, Mateja Maleš Alič in Natalija Ipavec

DISCIPLINSKA KOMISIJA:    Mojca Planinšek, Almira Maračič in Ana Tičar

Dodatne informacije